A Barokk Randevú a Heureka Music Agency saját minifesztiválja, amely második alkalommal kerül megrendezésre, és - ahogy a Zenei barangolások ínyenceknek alcím is mutatja - más műfajok felé is kitekint.

A koncertsorozat idén a Gödöllői Királyi Kastélyban, augusztus 10-én nyitja meg kapuit. A kétnapos rendezvényen a korabeli barokk zeneszerzők - Bach, Händel, Pergolesi –remekműveit hallhatjuk, Prima Primissima- és Artisjus-díjas művészek előadásában. Közreműködik többek között a Swing à la Django és a Tambala Ütőegyüttes Micheller Myrtill jazzénekesnővel, a Budapest Saxophone Quartet, a Corpus Quartet, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar.

A hagyományos fesztiválokkal szemben egy olyan különleges komolyzenei koncertsorozattal várjuk a hallgatókat, amelyet a szervezők és a fellépő művészek barokk zene iránti szeretete hívott életre, és ahol a korabeli társasági élet hangulatát idézzük fel. A fesztivál célja, hogy minőségi klasszikus zenei élményt nyújtson látogatóinak, főúri módon berendezett helyszíneken, rendkívüli igényességgel összeállított barokk zenei programmal. A 2017-ben a Keszthelyi Festetics-kastélyban megrendezett koncertsorozat sikerének fényében az idén is lehetőség van múzeumi belépővel kombinált jegyek vásárlására.

barokkrandevu.hu
a Barokk randevú Facebook oldala

Műsor

2018. augusztus 10., 19:30

Bachtól Django-ig
Kastély-udvar
Swing à la Django és a Talamba Ütőegyüttes
Közreműködik: Micheller Myrtill

A Swing à la Django új, nagyszabású produkciója, melyben a zenekar a leghíresebb barokk művek témáit dolgozza át, a jazz a swing, a bossa nova és a bolero műfajaiban kalandozva. A műfajok keveredése mellett a koncert különlegessége abban áll, hogy az interpretáció során a Talamba Ütőegyüttes és a csodálatos hangú Micheller Myrtill a zenekarral együtt alakítja, építi a dallamvilágot és a szólókat, miközben a zenei párbeszéd játékosan vezeti a hallgatót a barokk muzsikától a swing műfajáig. A felejthetetlen zenei élményt és a tökéletes nyár esti kikapcsolódást a műfaji sokszínűség mellett a kiváló zenészek virtuóz játéka, valamint a Gödöllői Királyi Kastély kertjének varázslatos hangulata is garantálja.

Jegyvásárlás

 

2018. augusztus 12., 16:00

​Megérthető zene / J.S. Bach: A fúga művészete
Lovarda
A művet ismerteti: Hollerung Gábor
Közreműködik: BDZ Vonós Quintet, Budapest Saxophone Quartet, Corpus Quartet

A fúga művészete egy korszak betetőzése, egyben egy sok évszázad alatt született kollektív tudás összefoglalása. A többszólamú európai zene első mintegy 400 évének legfontosabb vezérelve a szép és énekelhető szólamok egyenrangúsága volt. Legbonyolultabb formájává a fúga vált, amelyben a szólamok egymást követve, azonos zenei anyaggal „kergették” egymást. A zenei szerkesztésmód ennek köszöntheti a nevét is. Bach ebben a művében a fúga és az ellenpontos szerkesztés szinte minden esetét megmutatta, írt egy-, két-, sőt háromtémás fúgát, írt kánonokat, amelyekben a dallamoknak tükörben megfordult változatát is hallhatjuk, sőt a dallamot akár visszafelé is. Annak titkát, hogy a mű legbonyolultabb tétele miért maradt befejezetlenül, inkább csak sejthetjük, mint tudjuk; de mindenesetre, amire lehet, még fény derül ezen a hangversenyen, ahol színes összetételű kamaraegyüttesek segítik a szöveges magyarázat megértését. A mű a szünet után szöveges megszakítás nélkül is felcsendül.

Jegyvásárlás

 

2018. augusztus 12., 18:00

Pergolesi: Úrhatnám szolgáló
Barokk Színház
Budafoki Dohnányi Zenekar
Bojtos Luca – szoprán
Erdős Attila – basszus
Mózes Zoltán – tánc
Rendezte és vezényel: Philipp György

Az úrhatnám szolgálóban (La serva padrona, mai magyarral a szolgából lett úrnő) szereplő alakok, főnök és beosztott, úr és szolga, fenti és lenti bármilyen szférában és időben elgondolható történet. A fenti számára kiderül, hogy a lenti is ember, lehet értékes, nem csak egy szép tárgy, vagy tulajdon. Egymásba szeretnek, és a hierarchia eltűnik. Az egyetlen kérdés nem az a történettel kapcsolatban, hogy létezik e szerelem úr és szolgája, vagy főnök és beosztott közt, hanem hogy mi az oka annak, hogy ma ugyanúgy léteznek azok az osztálykülönbségek, amik két ember közt ellehetetlenítenek bármilyen kapcsolatot. Valószínűleg, ha a szerelem igazi, ezek a gátak így is, úgyis eltűnnek. A darab az opera seriák szüneteiben játszott buffo-intermezzók közül küzdötte föl magát az önálló vígoperák sorába. Pergolesi 23 évesen írta ezt az egyik legnépszerűbb művét, mely eredetileg az Il prigioniero superbo című opera szüneteiben került bemutatásra. A három szereplő: Bojtos Luca, Erdős Attila és Mózes Zoltán sokrétű, kreatív alkotó és előadóművészek, operaénekesek, táncos komikusok, performanszművészek, az egyszerű és vicces történet árnyoldalait és meg nem tárgyalt részleteit is felszínre hozzák ebben az előadásban, Philipp György rendezésében.

Jegyvásárlás

 

2018. augusztus 12., 20:00

Händel: Utrecht Te Deum és Jubilate
Lovarda
Budafoki Dohnányi Zenekar
Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Szólisták: Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia, Gavodi Zoltán, Szerekován János, Blazsó Domonkos
Vezényel: Hollerung Gábor

A BDZ augusztus 12-ei, gödöllői koncertjén Händel első angol nyelvű vallásos műve, az Utrechti Te deum és Jubilate csendül fel, amely az 1713-as Utrechti Béke megünneplésére született. Ez volt a brit királyi család első megbízása a zeneszerző számára, és Händel ezzel meg is alapozta londoni karrierjét. A művet a szerző halála után is sokszor játszották a londoni Szent Pál katedrálisban. A Gödöllői Királyi Kastély látogatói ezen az estén a BDZ előadásában, kiváló magyar szólisták közreműködésével hallgathatják meg ezt a hazánkban viszonylag ritkán felcsendülő barokk oratóriumot.

Jegyvásárlás

 

Referenciák

Kapcsolat

LOMBOS Pál

ügyvezető igazgató, művészeti vezető
+36 30 47 67 464
p.lombos@heurekamusic.com

GÁLL Franciska

Office Manager, Booking
+36 20 381 8663
f.gall@heurekamusic.com

MARTYIN Nikolett

Booking
+36 70 339 1568
n.martyin@heurekamusic.com